Cesty skvelých likérov sú dlhé a trvajú naprieč viacerými rokmi. Zato vyprchajú rýchlo, keď si ich návštevy obľúbia. Tieto protičervie orechové tinktúry chutia tak dobre, že už nejedna moja kamoška sa sem rada chodí odčervovať. Celé to u nás začína tým, že ešte predchádzajúci rok pred samotným zberom zelených nedozretých “jánskych” orechov sa najprv vypáli kvalitný destilát. Voňavý, ovocný, ktorý neškriabe v krku a vraj z neho ani hlava neduní a žalúdok nepláva na druhý deň. Vraj, teda vravia referencie. Ja som neskúšala také kvantá. Až ďalší rok, prípadne ďalšie roky, do neho nakladáme... Takto to vyzerá predtým, ako vôbec orechy začnú kvitnúť. Esencia hrušiek minulého leta. Recept na skvelý orechový likér Základ receptu na túto odčervovaciu "orechovičku", ktorá zhodou okolností aj skvelo chutí, mám od známej bylinkárky Marie Treben. Rokmi si recept trochu obmieňam a vylepšujem. Na Jána treba naoberať zelené orechy, tento rok som oberala trochu neskôr, lebo veď všetko dozrie...