Orechový likér

Cesty skvelých likérov sú dlhé a trvajú naprieč viacerými rokmi. Zato vyprchajú rýchlo, keď si ich návštevy obľúbia. Tieto protičervie orechové tinktúry chutia tak dobre, že už nejedna moja kamoška sa sem rada chodí odčervovať.

Celé to u nás začína tým, že ešte predchádzajúci rok pred samotným zberom zelených nedozretých “jánskych” orechov sa najprv vypáli kvalitný destilát. Voňavý, ovocný, ktorý neškriabe v krku a vraj z neho ani hlava neduní a žalúdok nepláva na druhý deň. Vraj, teda vravia referencie. Ja som neskúšala také kvantá.

Až ďalší rok, prípadne ďalšie roky, do neho nakladáme...

Takto to vyzerá predtým, ako vôbec orechy začnú kvitnúť. Esencia hrušiek minulého leta.

Recept na skvelý orechový likér

Základ receptu na túto odčervovaciu "orechovičku", ktorá zhodou okolností aj skvelo chutí, mám od známej bylinkárky Marie Treben. Rokmi si recept trochu obmieňam a vylepšujem.

Na Jána treba naoberať zelené orechy, tento rok som oberala trochu neskôr, lebo veď všetko dozrieva oneskorene, na Jána boli ešte oriešky krpaté. Na liter ražného liehu Maria Treben odporúča rozštvrtiť asi 20 orieškov. Ja na liter domácej nakrájam 25 orechov, neštvrtím ale rozšestím (ďalšie slovo, ktoré mi chýba v slovenčine) alebo krájam na kolieska. Viac povrchu, viac chuti.

Maria Treben ďalej 
v recepte odporúča pridať 2-3 klinčeky, škoricovú kôru, troška vanilky a pol nechemizovanej pomarančovej šupy. A takto lúhovať dva až štyri týždne. Ja pridávam z toho, čo mám poruke. Takže zakaždým je trochu inak dochutené. Nemala som škoricu ani vanilku, zato mám nasušenú citrónovú kôru z našich citrónov. Viacej klinčekov. Okrem toho ešte pridávame aj zo 5-7 kávových zŕn na liter. Občas prehrkáme a už sme ju omylom nechali aj dva mesiace zabudnutú takto lúhovať a bola super. A kľudne doplníme koreniny (ako chýbajúcu vanilku či škoricu) aj počas procesu, keď dodatočne zoženieme.

Jánske orechy - orechy zberané približne v termíne "na Jána", môže sa to však rok od roka a od pestovateľskej oblasti líšiť aj o niekoľko týždňov.

No a keď sa všetko toto dobré vylúhuje, tak po pár týždňoch scedíme a zarobíme "sirup", ktorým zriedime tento tinkúrový vypaľovák zobákov na príjemny cuckací likér. Opäť Maria Treben odporúča povariť pol kila cukru v štvrť litri vody na liter alkoholu. No to by bolo sakramentsky presladené na môj vkus. Tak na rovnaké množstvo vody dávam len polovičnú dávku cukru. Veď viete, proti gustu...

Účinky tohoto likéru, či skôr tinktúro-likéru (čo skôr zodpovedá množstvu jeho užívania, čiže žiadne predávkovanie vyúsťujúce do opice), ktoré uvádza pani bylinkárka, sú na podporu trávenia, prečistenie tráviaceho ústrojenstva, pečene a krvi. Proti hnilobným procesom v črevách, na riedenie krvi.

Naložené orechy + hruškovica, orechy + jabĺčkovica. Aj višne + hruškovica, griotka bude tiež.

Dovylúhovania, priatelia! Ešte stále stíhate, ak sú oriešky mäkké, že sa dajú špáratkom prepichnúť.

Comments

NAJČÍTANEJŠIE:

Šafran 1. časť - Príbeh šafranu, jeho pôvod, história a súčasnosť

Topinambur (2. časť) - Využitie nielen v kuchyni a ako predísť nadúvaniu

Topinambur (1. časť ) - Invazívnosť, úrodnosť a pestovanie

Kalifornské dážďovky, vermikopostovanie, hry so slovíčkami, marketing a hnoj...

Facélia na slovenský spôsob